BorstBehandeling, BorstenBabbel, Borsten en Balans,
Borsten en Buik, Borsten en Bewustzijn

Gezonde borsten en borstvoeding

De vrouwenborst, de levensader van nu en oude tijden. Waar voor sommige de borst plaats heeft gemaakt voor de fles, is het voor steeds meer vrouwen weer gewoon om borstvoeding te geven.

Gelukkig! Want borstvoeding is ontzettend goed voor het kindje. Het bevat alle nodige eiwitten, vetten, vitaminen, ijzer, minerealen, water en enzymen.

Het kindje krijgt de stoffen binnen die darminfecties en diarree voorkomen. Ze krijgen minder vaak middenoorontsteking, minder luchtweginfecties, minder kans op allergieën en diabetes en heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Daarnaast is borstvoeding altijd kant en klaar en op temperatuur.

Ondanks deze voordelen kiezen nog veel moeders voor de fles, want het is een heel gedoe, ze moet altijd zelf voeden. Als ze moet voeden in een openbare ruimte wordt ze aangestaard en zelfs beledigd. Dan zijn er nog de lichamelijke klachten, de negatieve verhalen vieren altijd hoogtij en verspreiden angst en verdriet.

En toch wil ik de aanstaande moeder nog een reden geven om borstvoeding te gaan geven. Het is namelijk niet alleen goed voor het kindje maar ook voor haarzelf.

Het versterkt de emotionele band tussen moeder en kind en zorgt voor gewichtsverlies. Door de directe huid op huid contact met het kindje is de kans op depressie lager dan met flesvoeding. Daarnaast heeft het een positieve uitwerking op de borst- en eierstok gezondheid.

Reden genoeg om de biologische weg te volgen lijkt mij. Om de angst voor pijn en ongemak weg te nemen adviseer ik vrouwen altijd eerst een grote schoonmaak van de borsten te ondergaan met borstweefselbehandelingen.

In elke borst zitten namelijk afvalstoffen, ons lichaam stuurt ze daar naar toe omdat het een veilige plek is, ver weg van de belangrijke organen. Deze afvalstoffen kunnen in de weg zitten als de borsten actief worden tijdens het geven van borstvoeding. Als deze afvalstoffen voor de zwangerschap verwijderd worden zullen de klachten beduidend minder zijn en kan de kersverse moeder op een relaxte manier genieten het vierde trimester van de zwangerschap.

Voor meer informatie over borstverzorging, klik hier.

Ellie de Heus